Közeledik a nyár, de már tavasszal is sokan indulnak kirándulni. A legtöbben a hegyeket vagy a tavakat választják, de a közelben is akadhat látnivaló, ha valaki Békés megyében vagy a környékén lakik.

Ha egy hangulatos vagy romantikus sétát szeretnénk, ami fákkal és virágokkal övezett, a Szarvasi Arborétum megfelelő választás. Az Arborétum egész évben nyitva áll a látogatók előtt, de szép időben a legkellemesebb. Sétahajózás, nyári táborok, valamint természetbarát foglalkozások is lehetővé teszik, hogy közelebb kerüljünk a természethez, és megismerhessük a honos vagy egzotikusabb növényeket. Az Arborétum mellett növényáruda is található, a terület bejárása mozgássérültek számára is lehetséges egy folyamatosan járható útszakaszon. Ha szerencsénk van, az arborétum páváját is megpillanthatjuk.


Sok látnivaló található Gyulán is, a 15. században épült gyulai vár kiváló épségnek örvend, nyáron pedig koncertek és szabadtéri rendezvények színhelye. A mellette található tó mentén pedig egy kellemes sétát tehetünk, és ellátogathatunk a híres Százéves cukrászdába is, ahol egy kiállítás is megtekinthető a korabeli mesterek szerszámaiból, eszközeiből. Ha valaki strandolni szeretne, akkor irány a Várfürdő, amely az egykori Almásy-kastély parkjában épült ki. Pezsgő és hullámfürdő, óriás- és kamikáze csúszda, uszoda, 
szaunapark és masszázs szalon is várja a fürdőbe látogatókat.

Orosháza-Gyopárosfürdőn is lehetőségünk van egyet csobbanni a nagy melegben, de nem csak a strandolás, hanem a gyógyászat is fontos szerepet kap a fürdő kínálatában.
Az ide látogatókat park és élményfürdő várja, valamint wellness szolgáltatások, nyáron pedig több rendezvény, szabadtéri koncertek és sportesemények helyszíne a fürdő.





Szabadkígyóson található a Wenckheim-kastély, ami nem csak a megye, de az ország egyik leglátványosabb kastélya is. Az Ybl Miklós tervei alapján építetett kastélyhoz franciakert is tartozik, mesterséges tó, valamint a megye leghatalmasabb mocsári ciprusai is megtekinthetők a séta során. Egykor Ferenc József és Sissi is felkeresték az akkori ókígyósi kastély úrnőjét, a látogatás emlékét egy diadalív őrzi. Jelenleg a kastély oktatási intézményként működik, de látogatható.


Nagymágocson a Károlyi-kastély tekinthető meg, ahol angol kertben sétálhatunk, ritka őstölgyek és fenyőfélék árnyékában. A kastélyhoz egy 10 hektáros tó is tartozik, ami a horgászni vágyóknak nyújthat kellemes kikapcsolódást. A kastély ma szociális otthonként funkcionál.

Bár Békés megyében nincsenek hegyek, a különböző horgásztavak, valamint a Körös vidéke horgászoknak, kirándulóknak is kiváló lehet egy tavaszi/nyári feltöltődéshez.