Kedden mutatták be a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kecskeméti székházában a „TOP 100 - A Dél-alföldi Régió Gazdasága 2015” című kiadványt. Békés megyében 15 olyan cég működik, mely a Dél-Alföld 100 legnagyobb vállalkozása közé bekerült.
A Bács-Kiskun megyei iparkamara kecskeméti székházában Gaál József kamarai elnök mutatta be a „TOP 100 - A Dél-alföldi Régió Gazdasága 2015” című kiadványt.

Az összeállításban a 2014. évi társasági adóbevallások alapján elkészített elemzések, a régiós top 100, valamint a megyénkénti top 50 vállalkozások, a legnagyobb exportőr és importőr cégek számadatai, továbbá a jövedéki termékek előállításával kapcsolatos információk is helyet kaptak.

Vargáné dr. Veszelovszky Zsuzsanna, a NAV regionális főigazgató-helyettese arról tartott ismertetőt, hogy az adataik alapján a Dél-Alföldön működő 250 ezer vállalkozás 2014-ben 6 215 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami az előző évinél 10,9 százalékkal több. Ennek egyharmada származott exportból.

A régiós árbevétel csaknem felét a feldolgozóipar érte el, de míg a megyék közül Békésben és Csongrádban az ágazat aránya egyharmados, addig Bács-Kiskun megyében 55,7 százalékos. A régiós árbevétel 54,7 százaléka a Bács-Kiskun megyében tevékenykedő vállalkozásokhoz folyt be, Csongrád megye részesedése 31,5, Békésé 13,8 százalékos. Tavaly a dél-alföldi cégek kétharmada volt nyereséges, ez 3,2 százalékos javulás 2013-hoz képest.

A kiadvány szerkesztői mind a három megye gazdaságának önálló részt szenteltek. Az olvasó külön képet kap például Békés gazdaságáról is a számadatok alapján. A megye 9 járásában 75 település található, amelyekben a lakosság száma meghaladja több mint 351 ezret. A megyében 25,3 ezernél több vállalkozás működik. A Békéscsabai Járásban összpontosul a megyei vállalkozások 30,8 százaléka. Második az Orosházi Járás, melynek részaránya azonban 14, míg a gyulai térség a harmadik (13,3 százalék) a képzeletbeli dobogón.

A Sarkadi és a Mezőkovácsházi Járásban nincs akkora vállalkozás, mely rákerült volna a békési TOP 50-es listára. A TOP 50 vállalkozások Bács-Kiskun megyében a foglalkoztatottak 17,5 százalékának adnak munkát, Békés megyében a legnagyobb cégek a munkavállalók 24,3 százalékát, Csongrád megyében pedig 21,4 százalékát alkalmazzák. Érdekes az is, hogy az 50 legjelentősebb békési vállalkozás a megyei nettó árbevétel 36,6 százalékát adja. Ezzel szemben például Bács-Kiskunban ugyanez a szám 53,3 százalék. Ez mindenekelőtt a Mercedes autógyár termelésének köszönhető.

A rendezvényen tájékoztatót tartott a vám- és pénzügyek alakulásáról Márkus András pénzügyőr dandártábornok, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának főigazgatója és Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH Szegedi Főosztályának főosztályvezetője is.

A kiadvány megjelenését a Bács-Kiskun, a Békés és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta a NAV Dél -alföldi Regionális Adó Főigazgatóságával és a KSH szegedi központjával együtt.